Sungurlu ailesini çok önce tanımış olmama rağmen Mahmut Oltan Sungurlu ile tanıştığımızda takvim yaprakları 1961 yılını gösteriyordu. Ve avukat olarak Gümüşhane'deki bu hizmetini fakir fukaradan para almadan onurlu bir biçimde 1982 yılına kadar sürdürmüştür.
Siyasetçi bir aileden gelen M. Oltan Sungurlu 1975 yılındaki Senato seçimlerinde, aday senatör olarak mensubu olduğu Adalet Partisinden veto yiyince 12 Eylül sonrası siyasi yapılanmada öne çıkan isim oldu. Ve yapılan 1983 seçimlerinde Anavatan Partisinden Milletvekili olarak TBMM’de Gümüşhane’yi temsil etmeye başladı. Ta ki 1999 seçimlerine kadar.
Gümüşhane’de bizler, Sungurlu’nun İstanbul’dan aday olup Gümüşhane’nin önünü açmasını beklerken Sungurlu'nun aktif siyaset bıraktığı haberi Gümüşhane'ye bomba gibi düştü. Peki, ne oldu? Sungurlusuz bir siyaset Gümüşhane’yi adeta yetim bıraktı diyebilirim. Milletvekili ve Bakan olarak ayırım yapmadan halkla kurduğu sıcak ilişkiler, onun sevilmesinin yegâne sebebi olmuştur. Vaat ettiği her sözü yerine getiren yapamayacağı bir iş için de umut olmayı yeğlemeyen Sungurlu’nun parlamenterlik hayatı onunla siyaset yapanların adeta okulu olmuştur.
Eşi tarih öğretmeni saygın Ayfer Sungurlu ile mutlu bir hayat geçiren Efsane Bakan için fazla söze hacet kalmadan özetleyecek olursak; Sayın Sungurlu’nun Türk Siyasi tarihindeki yaklaşık 16 yıllık Adalet Bakanlığı dönemi bildiğim kadarıyla önemli hiçbir eleştiriye maruz kalmamıştır. Nedeni açık ve net. Mahmut Oltan Sungurlu kendi alanını iyi bilen bir hukukçu. Bu nedenle onunla ileri düzeyde bir tartışmaya gitmek yürek isteyen bir kahramanlıktı.
Yusuf Sadık, Demokrat Gümüşhane, 07 Ekim 2020